Fotók 2009

Indavideó

Fotók 2008

Mohácsi Kutyabarát Klub

Ha van kutyád és Mohácson, illetve környékén élsz... mindenképpen látogass el a Mohácsi Kutyabarát Klub-ba! Akkor is megéri , ha nincs semmiféle célod kedvenceddel, hisz jó szórakozás lehet... Persze nem minden a jó móka, hisz megtanulhatod hogyan érts szót kutyáddal, illetve a kutyád is megérthet majd Téged.

(Ne érts mindent szó szerint... :)

Ha tetszik az ötlet

szombaton: 14-16 óráig,

vasárnap: 9-11 óráig várunk téged

Nézzünk filmeket

A kutyás videók feliratra kattintva a videókat tartalmazó cikkeket gyűjtöttük össze, jó szórakozást!

Kutyás videók

Friss topikok

  • Mázli: Hát elég sokáig tartott átnézegetni-, kijavítgatni az összest és végül néhányat kitörölni. Meg há... (2009.08.31. 23:02) Fenn vannak a képek
  • Attila1011: Kedves Kutyabarátok ! A Klub nevében Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Békés, Boldog Új Esztendőt ... (2008.12.26. 23:00) A tél lehelete 2 - a film amit igértem...

Címkék

Feedek

SEO

PageRank Kereső optimalizálás

Kutya.wyw.hu

Svájci Fehér Juhászkutya vagy nem ?

2008.11.23. 04:54 - red alert

Címkék: video amerikai kutya kanadai juhász kutyaiskola svájci apacs juhászkutya

Ma (szombat) leesett az első hó (megszámoltam :2178 pehely / nm / 19 perc), ha másra nem is arra jó volt a nem túl elszánt :) kutyások jól otthon maradtak a jó meleg óljukba, de a "kemény magot" egy ilyen aprósággal nem lehet otthontartani! Úgy döntöttem minden alkalommal mikor csak időm van készítek valakiről videót, fotót valamint írok pár sort, a megfelelő nyersanyagháttér esetén...

Ma "Dezső bá" aki már nem az a kimondott "23 éves, sportos testalkatú legényke", de a klubnak annál stabilabb tagja. Miért vele kezdtem? Egyszerü mert Apacs a "kettős állampolgárságú" Svájci Fehér Juhászkutya (vagy Amerikai - Kanadai Juhászkutya ? erről kicsit később még pár szóban), komoly szinészi képességekkel rendelkezik és kameraérzékenységével "összeszerepelt" az első edzésen ahol videóztam egy 10 perces filmet, ami az alábbiakban meg is nézhettek. Szépen dolgozott Apacs, kitett magáért :)

Dezső bá-nak és Apacsnak is kivánunk jó egészséget, sportoljanak olyan vehemenciával, ahogy ezt edíg is tették.

A fajta története

1882. évet mutatja a naptár, amikor Hannoverben egy kutyakiállításon bemutatták az első fehér németjuhászkutyát. Ettől az alkalomtól számítjuk e szép fajta eredetét.

1891-1894 között egyre többet hallani tenyészetekben felbukkanásaikról.

1899-ben Max E von Stepanilz, aki a legjobb úton volt ahhoz, hogy német juhászkutya-tenyészetét egy-egy színre alakítsa ki, barna, fekete és szürke egyedei mellett újból és újból fehér színű utódokat is kapott. Ezeknél a kutyáknál jól megfigyelhetően kialakult a kifejezetten egyenes hát, amely később a fajta egyik tipikus ismertetőjele lett.

Mivel az eredeti német juhászkutya-tenyésztekben a fehér szín kifejezetten hibának számít, így ezeket az egyedeket legnagyobb részt az USA-ba és Kanadába exportálták. Ott olyan sikerrel tenyésztették tovább, hogy tiszta fehér fajtához jutottak.

Ez mindenek előtt Ann Tracy Skofieldnek köszönhető, aki 1917-ben az Amerikai Kennel Club-ban az Ann Tray kennelt a fehér juhászkutyából bejegyeztette.

1950 karácsonyára sugárzott az amerikai és az angol televízió először képeket fehér juhászkutyákról, amik világszerte nagy feltűnést keltettek.

1986-ban Sacramentóban megalakult az Amerikai Fehér Német Juhászkutya Club.

1973-ban az Ontario Csoport megalakítja ennek a kanadai megfelelőjét.

1980-ban Martin Faustmann az NSZK-ban megvásárolja egy svájci tenyésztőtől annak az USA-ból származó fehér juhászkutyáját továbbtenyésztésre.

1981-ben Frankfurtban, majd még ebben az évben Neussban a kutya kiváló eredményeket ér el kiállításokon.

1982. Ebben az évben az UCI-Luxemburg elismeri tiszta fajtának és ugyanezen évben szintén Martin Faustmann kezdeményezésére, megalakul az ún. szintén Amerikai-Kanadai Juhászkutya Tartók Egyesülete.

Magyarországra 1989-ben került, ebből a fajtából három kiváló példány (két szuka, egy kan) Martin Faustmann tenyészetéből.

1990. nyarán a két szuka szaporulatával 16db-ra emelkedett a fajta egyedeinek száma hazánkban. Ez a létszám lehetővé tette az Európai Szövetségen belüli Magyar Szövetség megalakulását. Tenyésztési felügyeletével és vezetésével Dragovics Árpádot, mint a fajta első itthoni tenyésztőjét bízták meg. A magyar Szövetség 1991-ben került bejegyzésre, majd csatlakozott a nemzetközi szövetséghez, amelynek központja Belgium.

2000-ben 22db volt az országban. A megfelelő tenyészminőség elérése érdekében, idegen vérvonalú amerikai majd holland kanok fedeztek.

Svájci Amerikai Kanadai JuhászEzek a kutyák nemcsak feltűnő hófehér színük, hanem intelligens viselkedésük miatt is kitüntető figyelmet érdemelnek. Ma a fehér juhászkutyák jó vérmérsékletük, megbízhatóságuk, szeretni való jellemük, intelligenciájuk miatt, megtalálhatóak az kutyás-élet szinte minden területén. Mint őrző-védő, vakvezető, lavinamentő, terápiás-segítő, kábítószer-kereső és legfőképpen nyomkutató képességük miatt, mint nyomozókutyák is sokszor bizonyítottak.

Kitűnő megjelenésükben a fajta jellemző tulajdonságai közül kiemelkedők: harmonikus, erőteljes mozgásuk, jól elosztott izomzatuk, egyenes hátuk, barna szemeik és erőt sugárző megjelenésük.

Ha valakinek egy igaz érző és értő társra, egy jó barátra van szüksége, - a megfelelő szabad környezetet is tudja biztosítani számára - annak bátran ajánlhatom, hogy egy fajtatiszta (törzskönyvezett) fehér juhászkutyája legyen.
 

A fenti leírást a Svájci Fehér Juhászkutya Klub számára készítette Dragovics Árpád, onnan vettük át, remélem nem okoz gondot nekik, ott további sok okos dologról lehet olvasni a fajtáról és és egyébb blökis dolgokkal kapcsolatban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr64783670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása